Ik ben een patiënte

Moet ik eicellen of embryo’s laten invriezen?

Met behulp van een pick-up van rijpe eicellen of in vitro maturatie van weggenomen eicellen, kunnen meerdere eicellen of embryo’s worden bewaard totdat er sprake is van een onrijpe kinderwens.

Als u de vader van uw toekomstige kinderen al hebt ontmoet, kunt u uw eicellen met zijn zaadcellen laten bevruchten en enkele dagen nadien de embryo’s laten invriezen. Zodra u zwanger mag raken, worden de embryo’s een per een of zelfs per twee ontdooid en vervolgens in uw baarmoeder teruggeplaatst.
Kent u de vader nog niet, dan kunt u eicellen laten invriezen. Zodra u een zwangerschap mag overwegen en indien uw eierstokken niet langer eicellen produceren, worden de ingevroren eicellen ontdooid en in vitro met de zaadcellen van de toekomstige vader van uw kinderen bevrucht. De embryo’s die hieruit ontstaan, worden vervolgens in uw baarmoeder teruggeplaatst.

Krachtens de Belgische wetgeving mogen eicellen 10 jaar worden bewaard. De toegelaten bewaartijd voor embryo’s bedraagt 5 jaar. In geval van medische situaties, zoals een kankerdiagnose, kan die bewaartijd echter worden verlengd.