Ik ben een patiënte

Mijn libido is verminderd. Wat kan ik eraan doen?

Uw verminderde libido kan verschillende oorzaken hebben.

Enerzijds moet u gewend raken aan uw nieuwe lichaamsbeeld. Uw lichaam verandert onder invloed van de ziekte, vooral na een borstoperatie. Nu uw lichaam is veranderd, kampt u met gemengde gevoelens. Daardoor vindt u het misschien moeilijk om aan een aangename lichaamsbeleving te denken. Ook uw gevoeligheid is voortaan anders, vooral als er een borst werd weggenomen. U vindt het dan ook moeilijker om zich te ontspannen.

Anderzijds veroorzaakt de hormonale terugval in het kader van prematuur ovarieel falen (indien van toepassing) droogheid ter hoogte van het slijmvlies, waardoor seksuele betrekkingen pijnlijk kunnen zijn. Om dit probleem te verhelpen, bestaan er talloze plaatselijke behandelingen om het slijmvlies te hydrateren.

Praat hierover met uw partner. Ook hij kampt vaak met gemengde gevoelens. Daarnaast kunnen uw huisarts en uw gynaecoloog u hieromtrent advies verlenen. Als u dit wenst, kunt u een seksuoloog raadplegen die u kan helpen opnieuw een uitgebalanceerd gevoelsleven te leiden.