Ik ben een patiënte

Ik krijg chemotherapie maar volg geen hormoonkuur

Een van de bijwerkingen van chemotherapie is dat uw eierstokken gedeeltelijk worden vernietigd. Die ovariële deficiëntie vertaalt zich in amenorroe (uitblijven van menstruatie) en symptomen van de menopauze (warmteopwellingen, vaginale droogheid, enz.).

Bij de meeste vrouwen jonger dan 40 jaar schieten de eierstokken na enkele maanden of jaren geleidelijk weer in gang. Vaak is de menstruatiecyclus aanvankelijk ietwat wanordelijk en onregelmatig, maar langzaamaan wordt de cyclus steeds regelmatiger. Hoe jonger u bent, hoe meer kans u hebt om opnieuw ongesteld te worden en hoe korter de wachttijd is tussen de afloop van de chemotherapie en uw eerste menstruatie. Er bestaat tot op heden geen enkele betrouwbare test waarmee u het tijdstip van uw eerste menstruatie kunt voorspellen.

Opgelet: u krijgt mogelijk een eisprong alvorensopnieuw ongesteld te worden. Ondanks het uitblijven van uw menstruatie, kunt u bijgevolg zwanger raken of zelfs al zwanger zijn. Als u momenteel niet zwanger wenst te raken, raadpleeg dan uw arts om een voorbehoedsmiddel te kiezen.