Ik ben een patiënte

Wanneer een zwangerschap overwegen na afloop van de behandeling?

Artsen raden aan om te wachten totdat alle behandelingen – inclusief de hormoonkuur – zijn afgelopen. Het innemen van Tamoxifen tijdens een zwangerschap kan immers foetale afwijkingen veroorzaken. Men tast nog in het duister over de gevolgen van andere hormoonbehandelingen tegen kanker voor het verloop van de zwangerschap en de foetale ontwikkeling.

In theorie worden hormoonafhankelijke kankers mogelijk aangewakkerd door bepaalde hormonen die tijdens de zwangerschap in grote mate door uw lichaam worden geproduceerd. In de praktijk kon door middel van observatieonderzoek niet worden aangetoond dat patiënten die na borstkanker zwanger raken meer kans hebben op recidief.

Als u de hormoonkuur vóór de geplande einddatum (gewoonlijk 5 jaar) afbreekt om zwanger te raken, loopt u een groter risico om opnieuw borstkanker te krijgen. Na de bevalling moet u de hormoonkuur hervatten, zodat u in het totaal 5 jaar in behandeling bent.

Hoe het ook zij, artsen raden meestal aan om na de kankerdiagnose minstens 2 jaar te wachten alvorens een zwangerschap te overwegen. De kans op recidief is immers groter tijdens die periode en neemt nadien af.